6 fouten die u geld/tijd kosten bij het verkopen van uw eigendom

Een te hoge verkoopprijs vragen

Uiteraard wil u het onderste uit de kan halen, maar weet: de best geprijsde woningen verkopen voor de hoogste prijs en de hoogst geprijsde woningen verkopen voor de laagste prijs. Lees deze zin maar even twee keer. 

Een correct geprijsde woning trekt meer bezoekers én bijgevolg zal er meer geboden worden, logisch toch?

Hoe meer potentiële kopers, hoe hoger de waarde opgedreven wordt. Verkoopt u vastgoed, vertrek dan vanuit een correcte prijs en reken erop dat de kandidaat met het ruimste budget een bod doet en toehapt.

Zet u uw woning te duur in de markt, dan zal de interesse eerder beperkt zijn, zeker als vergelijkbare panden wel aantrekkelijker geprijsd zijn. 

Wist u trouwens dat 70% van de eigendommen binnen de 3 weken worden verkocht.

Uw eigendom succesvol verkopen?

Gratis adviesgesprek

Is uw woning na 6 weken nog niet verkocht, dan wordt het steeds moeilijker. Potentiële kopers beginnen zich vragen te stellen, “Want er moet toch een reden zijn dat een pand te koop blijft staan?”

De enige oplossing is dan een prijsverlaging, net wat u wil voorkomen. En dan nog … U verlaagt uw prijs tot een ‘correcte’ prijs, maar daarom komt er nog niet meer beweging want die is er initieel al geweest. U moet dus nog zakken om de interesse weer aan te wakkeren en online te verschijnen in nieuwe zoekopdrachten.

De conclusie?

Een hogere prijs vragen onder het motto: "We zullen wel zien of iemand het betaalt.", heeft geen nut. Het kost je tijd én geld! Jaarlijks gaan er duizenden euro’s verloren aan het overwaarderen van panden, sta daar even bij stil.

Kiezen voor de goedkoopste makelaar

Om met de deur in huis te vallen:

Een geweldige makelaar haalt 100% tot 102% van de vraagprijs binnen, terwijl een laagvlieger amper 94% haalt. Reken het verschil maar uit! 

Een verschil van 6% komt al snel op €30.000 euro uit … En u gaat nog steeds blindelings voor de goedkoopste makelaar?

Akkoord: een geweldige makelaar kost wat meer, maar dat verdient u dubbel en dik terug. U weet ondertussen toch dat goedkoop vaak duurkoop is?

Dik, dun, man, vrouw, met een bochel of zonder: een goede onderhandelaar haalt u er niet uit op het zicht, maar tijdens de onderhandelingen.

Stel: u heeft een huis dat u op de markt wilt brengen voor €500.000. Makelaar 1 biedt aan om het voor 2% commissie te verkopen, maar krijgt meestal 94% van de vraagprijs. Makelaar 2 daarentegen vraagt 4% commissie, maar krijgt meestal 100% van de vraagprijs. Wie is de goedkopere makelaar?

Nummer 2! 

Met makelaar 2 ben je maar liefst €20.000 euro beter af. En daar draait het toch om, nee?

Kies voor een kwalitatieve makelaar: een makelaar die kan presenteren, overtuigen en onderhandelen. Dat voelt u in uw portefeuille!

Denken dat uw huis zelf verkopen 'een eitje' is

Hoort u ooit de slogan: "Huizen verkopen zichzelf"? Ga dan gillend lopen. Makelaars: love them or hate them, maar u heeft wel een goede makelaar nodig. Waarom? Laat ons hieronder enkele dingen uitklaren:

 • Huizen waarderen zichzelf niet correct. Gelijk uw woning op het juiste niveau laten inschatten levert u het maximale rendement op. 

 • Professionele foto’s doen huizen verkopen en wie neemt die? Juist!

 • Triggerende teksten? Ook dat tovert een makelaar uit zijn pen/cursor. 

 • Wie promoot er huizen zodat ze ook effectief door duizenden mensen gezien worden?

 • Wie gaat potentiële kopers overtuigen en eventuele bezwaren weerleggen?

 • Wie houdt uw pand onder de aandacht, ook als de verkoop net wat moeilijker gaat?

 • Huizen organiseren hun eigen bezichtigingen niet en halen de juiste troeven niet boven op het gepaste moment.

 • Huizen onderhandelen niet over de beste prijs, organiseren geen bezoeken en lossen geen problemen op. 

En u denkt nog altijd dat u het zelf kan en dat huizen zichzelf verkopen? Yeah, right …

Gefixeerd zijn op "de prijs die u wil"

Staar u niet blind op wat u wil, maar op het uiteindelijke doel. Besef dat een bod onder uw prijs geen 'nee' hoeft te betekenen. Het kan net het begin zijn van onderhandelingen om een hogere prijs te rechtvaardigen. En soms kan net wat minder aanvaarden voor uw eigen pand, u alsnog heel wat geld opleveren bij uw eigen aankoop. Misschien is het koppel van wie u koopt wel aan het scheiden, waardoor u snel kan toeslaan en vervolgens een zaak kan doen. Ik herhaal: denk aan de uitkomst!

Een vroege aanbieding weigeren omdat het "te vroeg" is

Nee, ik zeg niet dat u alle vroege aanbiedingen moet accepteren, maar simpelweg 'te vroeg' gebruiken als reden is geen goed argument.

Ik heb verkopers aanbiedingen boven de vraagprijs zien weigeren in de eerste twee weken van verkoop, om helaas 6 tot 8 weken later te moeten verkopen onder de vraagprijs (om de redenen die in fout 1 hierboven zijn uitgelegd).

Zoals eerder aangegeven: 70% van de interesse in huizen komt voor in de eerste 3 weken van de verkoop. Dat is het moment om spijkers met koppen te slaan.

Waarom? Omdat verregaande interesse als hefboom gebruikt kan worden om de prijs verder op te stuwen. Vaak wil een potentiële koper de woning niet mislopen waardoor u een betere prijs kan afdwingen. 

Als ervaren makelaar vind ik dat elk bod moet beoordeeld worden op:

 • De geboden prijs

 • De positie van de koper (d.w.z. hypotheek, geen hypotheek, contant geld, eerste koper)

 • De financiële situatie (d.w.z. benodigd hypotheekbedrag enz.)

 • Het allerbelangrijkste: motivatie → het kan zijn dat uw potentiële koper al 6 maanden op een huis in uw straat heeft gewacht. Dat is goud waard en de kans dat die verkoop wordt afgerond, zelfs met kleine problemen, is waarschijnlijk 90% versus een nationaal gemiddelde van 66%.

Hoe u achter al deze zaken komt? Wel, dat is het geheim van een goede makelaar.

Een afwachtende houding aannemen

12 dagen.

Zoveel tijd heeft u om de ideale verkoop te realiseren.

Makelaars die die gemiddelde verkoopprijs halen, haalden 100,89% van de opgegeven prijs. Na 4 weken zakt dit al tot 98% van de vraagprijs.

Of er nu tijdsdruk voor u op zit of niet, hoe langer uw huis op de markt staat, hoe kleiner de kans dat u er het optimale uit haalt.

Wat als uw ideale koper pas na enkele maanden langskomt? Denkt u dat de lange periode tijdens welke uw woning te koop stond niet tegen u zal gebruikt worden om een lager bod te doen?

De conclusie

 • Zet uw eigendom niet te hoog te koop

 • Een goede makelaar verdient zichzelf gemakkelijk terug 

 • Een woning verkoopt zichzelf niet 

 • Fixeer u niet op de door u gewenste prijs, maar neem alle factoren in rekening

 • Wacht niet te lang op het ideale bod dat misschien nooit komt

 • Zet je eigendom niet te koop voor je klaar bent er effectief ook afscheid van te nemen

Als makelaar geef ik u ook nog even mee dat:

 • Een concurrentiële prijs op uw woning kleven vakwerk is. Ons team kan u daarbij begeleiden.

 • Spreek met uw makelaar een exacte dag af om uw woning op de markt te brengen. Houd de bezichtigingen tien dagen tegen.

 • Lanceringsdagen werken beter dan ‘open dagen’. Veel mensen denken dan dat ze in een biedstrijd zullen belanden. Afspraken kort na elkaar, waarbij de kandidaten elkaar kruisen, werken een stuk beter.

 • Zorg dat potentiële kopers hun aanbiedingen schriftelijk indienen en houdt de gedetailleerde informatie bij.

Met vriendelijke groeten,

Steve Aerens — Vastgoedspecialist bij Wolff Real Estate.
BIV nr 503.923 // [email protected] // 0495 186 911

Wie is Steve Aerens?

Mijn naam is Steve, aangenaam. Met meer dan 28 jaar ervaring in het vastgoed in Oost-Vlaanderen, heb ik al meer dan 5.000 eigenaars mogen helpen hun woning te verkopen. Samen met het team van Wolff Real Estate help ik u graag uw woning vlotter, succesvoller en rendabeler te verkopen!

Wenst u hulp bij de verkoop van uw woning?

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met ons team door onderstaand formulier in te vullen, of gebruik meteen onze nieuwe schattingstool

Gelieve een geldige voornaam in te geven.
Gelieve een geldige naam in te geven.
Gelieve een geldige telefoon- en/of GSM-nummer in te geven.
Gelieve een geldig e-mailadres in te geven.
Gelieve een bericht in te geven.